Waarom is mediterraan eten zo gezond?

dinsdag 14-april-2015

Mediterrane voeding zit behoorlijk in de lift. Steeds meer onderzoek onderschrijft de gezondheidsvoordelen. Het verlaagt het slechte LDL- en verhoogt het goede HDL-cholesterol. Maar er is meer goed nieuws: volwassenen die mediterraan eten, blijken maar liefst 46 procent minder kans te hebben op hart- en vaatziekten. Wat maakt mediterraan eten zo gezond?


5 redenen waarom mediterraan eten gezond is

  1. Niet zuinig met olijfolie

    Olijfolie is de lingua franca van de mediterrane keuken. Een goede zaak: het bevat veel polyfenolen die onze gezondheid een dienst bewijzen. Bij de olijf beschermen ze tegen vraat, bij mensen tegen oxidatieve schade. Bovendien werken ze ontstekingsremmend, zorgen ze voor een daling van het ‘slechte’ LDL-cholesterol en stuwen ze het ‘goede’ HDL-cholesterol omhoog. Mensen die de meeste polyfenolen eten, hebben daardoor maar liefst 60 procent minder kans op hart- en vaatziekten.

     
  2. Een goed glas wijn op zijn tijd
    En dan wel de rode variant, natuurlijk. De blauwe druif die bij de bereiding gebruikt wordt, blijkt zeer rijk aan OPC’s (oligomere proanthocyanidinen). OPC’s hebben antioxidatieve eigenschappen en geven kleur aan blauwe druiven en ander donker fruit. Het is al langer bekend dat OPC\'s vaatwanden en elastisch bindweefsel stabiliseren. Daarbij reguleren OPC\'s de doorbloeding, met name in de onderste extremiteiten. 

     

  3. Zo gezond als (een) vis
    In het Middellandse Zeegebied staat vis veel vaker op het menu dan vlees. Vis is de belangrijkste bron van de meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren EPA en DHA. Vissen uit koude zeeën zijn nóg rijkere bronnen, omdat de vetten als isolatie dienen. EPA en DHA dragen bij ons bij aan de normale werking van het hart, een normaal cholesterol en een normale bloeddruk. Ook in de hersenen zijn ze belangrijk, bijvoorbeeld voor het behoud van een goede geestelijke balans. 

     

  4. Veel groente en fruit
    Verse en vooral biologische groenten geven veel energie. Dat komt omdat biologische groenten veel meer magnesium en B-vitaminen bevatten. B-vitaminen maken energie vrij uit de voeding en ook magnesium is belangrijk voor de energieaanmaak. Biologisch fruit is rijk aan vitaminen en mineralen, de vezels zijn weer belangrijk voor de spijsvertering. In dit verband zijn de zogenaamde lignanen interessant. Dit type polyfenolen ‘lift mee’ op de voedingsvezels in onder andere broccoli, koolgewassen en abrikozen. Mensen die de meeste lignanen eten reduceren hun risico op hart- en vaatziekten met 49 procent.

     

  5. Weinig zoetwaren
    Zoetwaren worden zeer matig gegeten in de traditionele mediterrane keuken. De ontstekingsbelasting die ze veroorzaken zijn grotere boosdoeners voor onze hart- en vaten dan cholesterol of verzadigd vet. Weglaten heeft dus grote voordelen. Als snacks en lekkere tussendoortjes kan beter gekozen worden voor bijvoorbeeld fruit of noten. Walnoten en amandelen zijn bijvoorbeeld rijk aan magnesium en bevatten veel goede onverzadigde vetten. En dat is weer goed voor ons hart, onze hersenen en onze algehele gezondheid.

Bronnen

A. Tresserra-Rimbau, E.B. Rimm, A. Medina-Remon, et al. on behalf of the PREDIMED Study Investigators, Inverse association between habitual polyphenol intake and incidence of cardiovascular events in the PREDIMED study, Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, February 16, 2014


Ramón Estruch, M.D. et al, for the PREDIMED Study Investigators, Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet, N Engl J Med 2013; 368:1279-1290 April 4, 2013


http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/mediterraan-dieet-verhoogt-hdl-cholesterol/