Behandeling chronische pijn scoort matig

dinsdag 7-juli-2015

Meer dan 2 miljoen mensen hebben dagelijks last van chronische pijn. Erg tevreden over de behandeling is men niet: volgens onderzoek aan het Centrum voor Pijngeneeskunde geeft de gemiddelde pijnpatiënt de behandeling een magere 5,7. 

 

Aan het onderzoek deden 741 patiënten mee. Doel van het onderzoek was te meten hoe pijnpatiënten de zorg omtrent chronische pijn ervaren. Met gemiddeld een 5,7 ligt de tevredenheid erg laag. Men is ontevreden over de adviezen die men krijgt, de behandeling zelf én het resultaat ervan.

 

“Uit de resultaten zijn belangrijke aanbevelingen af te leiden. Zoals verbetering van de communicatie tussen arts en patiënt. Bijvoorbeeld als het gaat om verschillende behandelopties doornemen en het bespreekbaar maken van het onderwerp seksualiteit. Aanvullend lijkt het belangrijk dat in de spreekkamer meer aandacht komt voor klachten als angst, depressie, beperkingen in het dagelijks leven en beperkte sociale steun”, aldus de onderzoekers. 

 

Dat de behandeling niet altijd goed werkt, kan ook deels liggen aan de therapietrouw van pijnpatiënten. In vergelijking met andere patiënten scoort de pijnpatiënt hier slecht op. Wellicht hangt dit samen met de ontevredenheid die men tijdens de behandeling ervaart, hoewel dit niet is onderzocht.

Bron

Ilona Thomassen, Persbericht Centrum voor Pijngeneeskunde,  http://www.erasmusmc.nl/corp_home/corp_news-center/2015/2015-03/5039128/