Betere bloedsuiker met vitamine K1

dinsdag 6-oktober-2015

Prediabetes is een voorstadium van diabetes type 2. Wanneer men ingrijpt in deze fase kan doorontwikkeling bij 15 tot 30 procent van de patiënten geremd worden. Onderzoek laat nu zien dat vitamine K1 daarbij een rol kan spelen.

 

Iemand met prediabetes heeft bloedsuikergehaltes die hoger zijn dan normaal, maar nog niet hoog genoeg zijn voor een diabetesdiagnose. Wanneer deze mensen niets doen aan hun levensstijl, ontwikkelt 15 tot 30 procent van hen binnen vijf jaar diabetes type 2. Ingrijpen bij prediabetes is dus nodig om doorontwikkeling te remmen. Dat is niet alleen wenselijk vanuit menselijk oogpunt, maar levert ook een kostenbesparing op in de zorg.

 

Uit onderzoek gepubliceerd in de European Journal of Clinical Nutrition blijkt nu dat vitamine K1 gunstig is voor het bloedsuikergehalte en de insulinegevoeligheid. Aan het onderzoek deden 82 vrouwen (36-45 jaar) met een vorm van prediabetes mee. Daarvan kregen 39 vrouwen vier weken lang 1000 mcg vitamine K1 en 43 vrouwen een placebo. 

 

Het osteocalcinegehalte werd vooraf en na het onderzoek gemeten. Van verhoogde gehaltes osteolcalcine wordt algemeen aangenomen dat ze de insulinegevoeligheid en glykemische status verbeteren. 

 

Na het onderzoek bleek dat gecarboxyleerd osteocalcine met 40,3 procent was toegenomen in de vitamine K1-groep, terwijl de placebogroep slechts een toename van 3,6 procent liet zien. Ook was de toename van ongecarboxyleerd osteocalcine in de vitamin K1-groep een stuk hoger dan placebo: 55,7 procent tegenover een verwaarloosbare 0,4 procent. 

 

De effecten van vitamine K1 waren ook meetbaar in de 2-uur bloedsuikertest en de 2-uur insulinetest. Bij de vitamine K1-groep liet de bloedsuikertest een daling zien van 7,6 procent en de insulinetest een daling van 17,9 procent. In de placebogroep was er daarentegen sprake van een stijging – een kleine 0,9 procent opbloedsuiker en 5,5 procent op insuline. 

 

“Vier weken suppletie met vitamine K1 had geen effect op insulineresistentie bij premenopausale en prediabetische vrouwen. Daarentegen had het wel een gunstig effect op de glykemische status en insulinegevoeligheid bij deze groep”, aldus de onderzoekers. 

 

Toediening van vitamine K1 is een eenvoudige en aantrekkelijke strategie om doorontwikkeling van prediabetes tot diabetes type 2in een vroeg stadium af te remmen.

 

Lees meer over vitamine K in onze wetenschappelijke monografie.

Bron

Rasekhi H. The effect of vitamin K1 supplementation on sensitivity and insulin resistance via osteocalcin in prediabetic women: a double-blind randomized controlled clinical trial. Eur J Clin Nutr. 2015 Mar 18.