Vitamine D stabiliseert darmpermeabiliteit

maandag 19-oktober-2015

Volgens onderzoekers van het St. James Hospital in Dublin kan vitamine D de darmpermeabiliteit stabiliseren. Dit is een interessante ontwikkeling in relatie tot de ziekte van Crohn, aldus de onderzoekers.

 

De ziekte van Crohn is een chronische aandoening van het maagdarmkanaal. De kenmerkende ontstekingen kunnen zich in het gehele maagdarmkanaal voordoen. De patiënt heeft last van buikpijn, diarree en vermoeidheid. Het verloop van de aandoening is golvend: rustige periodes worden afgewisseld met verergeringen. 

 

Opvallend is dat de incidentie van de ziekte van Crohn hoger is in het meer bewolkte Noord- en West-Europa dan in de zonnigere delen. Een logische vraag is dan of zonlicht – en daarmee vitamine D – een rol speelt bij de ontwikkeling van het ziektebeeld. Daarom bekeken de onderzoekers of suppletie met vitamine D effect heeft op de barrièrefunctie van de darm en op biomarkers van Crohn.  

 

Bij het dubbelblinde, gerandomiseerde onderzoek kregen 27 patiënten in hun rustige periode gedurende drie maanden 50 mcg (2000 IE) vitamine D per dag of een placebo. Aan het eind van het onderzoek bleek dat de darmpermeabiliteit in de vitamine D-groep het meest stabiel was gebleven, terwijl dit bij placebo juist verder achteruit was gegaan. De darmpermeabiliteit geeft aan in welke mate er sprake is van een lekkende darm. Een lekkende darm is een voorspeller van periodes van verergering bij Crohn. 

 

Patiënten met de hoogste bloedwaardes vitamine D hadden bovendien minder te maken met ontstekingen. Dit laatste bleek uit de gemeten gehaltes C-reactief eiwit en antimicrobiële peptiden in het bloed. Tot slot rapporteerden deze patiënten een betere kwaliteit van leven. 

 

"Dit is de eerste keer dat het effect van vitamine D-suppletie op de darmpermeabiliteit en antimicrobiële peptiden is gemeten in een cohort met Crohn-patiënten. Hoewel de gegevens verder onderbouwd moeten worden, bevestigt het in brede zin het bewijs uit eerder experimenteel onderzoek dat vitamine D een rol speelt bij de handhaving van de integriteit van de darmbarrière", aldus de onderzoekers. 

Bron

Tara Raftery, Adrian R Martineau, Claire L Greiller, Subrata Ghosh, Deirdre McNamara, Kathleen Bennett, Jon Meddings, and Maria O’Sullivan, Intestinal permeability, cathelicidin and disease markers in Crohn’s disease: Results from a randomised double-blind placebo-controlled study, United European Gastroenterology Journal, June 2015; vol. 3, 3: pp. 294-302.