Zink onmisbare schakel in immuunsysteem

dinsdag 17-november-2015

Een langdurig zinktekort verstoort het immuunsysteem en zorgt voor een systemische laaggradige ontsteking. Dit kan reeds aanwezige aandoeningen zoals hartziekten en diabetes verergeren. Nieuw onderzoek legt een stukje van het werkingsmechanisme bloot.

 

Ongeveer 12 procent van de Nederlanders heeft een zinktekort. Omdat ouderen minder goed zink uit de voeding opnemen, komen tekorten relatief vaak voor bij deze groep. Zink is onmisbaar voor een goede functie van het immuunsysteem. 

 

Aan de hand van celculturen en onderzoek bij muizen werd gekeken naar immuunactivatie en DNA-methylatie bij een zinktekort. Een zinktekort bleek onder andere IL1-β en IL-6 te verhogen. Deze interleukinen zorgen onder andere voor immuunactivatie en spelen een rol bij koorts. Een zinktekort in bepaalde cellen bleek ervoor te zorgen dat de transcriptie van deze interleukinen niet voldoende geremd werd. Wanneer deze situatie voortduurt, ontstaat een chronische systemische ontsteking.

 

“Uit ons onderzoek komen potentiële interacties naar voren tussen zinkstatus, epigenetica, immuunfunctie en hoe de ontregeling daarvan kan bijdragen aan chronische ontsteking”, aldus de onderzoekers.

 

Om de goede gezondheid van ouderen te waarborgen, is het van groot belang om voor een goede zinkstatus te zorgen. Schaal- en schelpdieren zijn rijk aan zink. Wanneer uw cliënt daar niet van houdt of allergisch voor is, kan een zinksupplement genomen worden. Zeker bij ouderen en andere mensen met opnameproblemen is zinkmethionine aan te bevelen. Dit is de best opneembare vorm van zink. 

Bron

Carmen P. Wong, Nicole A. Rinaldi, Emily Ho, Zinc-deficiency enhanced inflammatory response by increasing immune cell activation and inducing IL6 promoter demethylation, Molecular Nutrition & Food Research, Volume 59, Issue 5, pages 991–999, May 2015.