Verband omega-3 en lagere kans op hartaanval

dinsdag 16-augustus-2016

Consumptie van omega-3 blijkt verband te houden met een lager risico op een dodelijke hartaanval. Dit blijkt uit een grootschalig epidemiologisch onderzoek gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. Bijzonder is dat bij het onderzoek uitsluitend met bloedwaarden werd gewerkt. 

 

Vis is de belangrijkste bron van de omega-3-vetzuren EPA en DHA in onze voeding. Deze dragen onder andere bewezen bij aan een normale werking van het hart. Maar de onderzoekers in JAMA Internal Medicine durven een heel stuk meer te beweren: een hogere inname van omega-3-vetzuren is duidelijk gerelateerd aan een lagere kans op een hartaanval met dodelijke afloop.

 

Voor het onderzoek werden gegevens uit diverse grote epidemiologische onderzoeken verzameld. Hieruit werden alleen onderzoeken geselecteerd waarbij de bloed- en weefselwaarden van omega-3 waren gemeten. Het onderzoek steunde dus niet op zelfrapportage van visconsumptie, wat vaak wel het geval is. 

 

Er werd een meta-analyse gemaakt van 19 onderzoeken waaraan in totaal 45.637 personen deelnamen. Daarvan kregen 7.973 mensen een hartaanval, waarvan 2.781 met dodelijke afloop. Wanneer dit naast de omega-3-waarden werd gelegd, bleek dat een hogere bloedwaarde omega-3 verband hield met een tien procent lagere kans op een hartaanval met dodelijke afloop.

 

"Deze nieuwe resultaten geven tot nu toe het meest complete beeld van hoe omega-3 het risico op hartziekten beïnvloedt”, aldus de onderzoekers. 

 

Naast omega-3-vetzuren, bevat vis veel eiwitten, vitamine D, ijzer, jodium, zink en selenium. Helaas haalt slechts 14% van de Nederlanders de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vis (CBS, 2015). De resultaten uit het onderzoek onderstrepen nogmaals het essentiële belang van basissuppletie met visvetzuren. 

Bron

Del Gobbo, L.C., Mozaffarian, D., et al. ω-3 Polyunsaturated fatty acid biomarkers and coronary heart disease. Pooling project of 19 cohort studies, JAMA Intern Med. 2016;176(8);1-13.