Caprylzuren bij alzheimer

woensdag 25-januari-2017

In de natuurlijke gezondheidszorg staan caprylzuren al vele jaren bekend als supplement voor de behandeling van candida. Maar wist je dat het ook bij alzheimer gunstige effecten laat zien?

 

Hoe en waarom caprylzuren bij candida worden ingezet, lees je in ons eerdere nieuwsbericht Waarom caprylzuren bij candida? Hieronder vertellen we je meer over het onderzoek naar caprylzuren en alzheimer.

 

Alzheimer is een complex ziektebeeld. Er is niet één oorzaak voor het ontstaan aan te wijzen, maar de pathofysiologie wordt gekenmerkt door eiwitafzettingen in de hersenen. In het ontstaan van deze afzettingen zijn onder andere ontstekingen en een lekkende bloedhersenbarrière geïmpliceerd. Ook insulineresistentie in de hersenen blijkt een rol te spelen.

 

Gangbare behandeling helpt vaak niet

Bij alzheimer raakt de verwerking van informatie in toenemende mate verstoord en treden steeds ernstigere geheugenstoornissen op. De verzorging van alzheimerpatiënten is zwaar voor familie en gezondheidswerkers, mede door de bijkomende gedrags- en cognitieve problemen. Deze treden op bij 50 tot 90 procent van alle alzheimerpatiënten.

 

Omdat de gangbare behandeling vaak onvoldoende helpt, is het verstandig om bij alzheimer en andere vormen van dementie te kiezen voor aanvullende voedings- en suppletietherapieën. Daar is de afgelopen tien jaar onderzoek naar gedaan. Hieruit is gebleken dat middellangeketenvetzuren (MCT’s) een gunstig effect kunnen hebben op de cognitieve symptomen. Een goed voorbeeld van MCT’s zijn de caprylzuren.

 

Caprylzuren en het ketogeen dieet

Caprylzuren zijn verzadigde vetzuren. Ze worden in kleine hoeveelheden door het lichaam zelf geproduceerd en eveneens in kleine hoeveelheden aangetroffen in voedingsbronnen, waaronder kokosvet, palmolie, hennepolie, moedermelk, zuivelproducten en roomboter. Maar wat hebben caprylzuren met alzheimer te maken? Daarvoor moet men eerst weten wat een ketogeen dieet is.

 

Een ketogeen dieet bestaat voor ongeveer 80% uit vet en 10-20% uit eiwitten. Koolhydraten worden nauwelijks gegeten (maximaal 20 gram per dag). Het doel van een ketogeen dieet is om het lichaam te laten overschakelen van suikerverbranding op vetverbranding. Het lichaam verbruikt vervolgens eerst alle glycogeenreserves en begint dan vet te verbranden. Ook vormt het lichaam ketonlichaampjes, energierijke verbindingen die de hersenen bij de afwezigheid van glucose kunnen gebruiken als brandstof. De toestand waarin het lichaam nu verkeert, wordt ketose genoemd.

 

Ketose ontlast niet alleen de alvleesklier – er hoeft immers minder insuline aangemaakt te worden om suikers op te slaan – maar het heeft ook een gunstig effect op de hersenen. Het interessante van caprylzuren is nu, dat ze ook ketose kunnen bevorderen. Maar hoe kan het dat de hersenen daarvan profiteren?

 

Caprylzuren bij alzheimer

Normaal gesproken is glucose de belangrijkste energiebron voor de hersenen. Onderzoek geeft aan dat er bij alzheimer hersenspecifieke insulineresistentie optreedt, met neuronale dysfunctie en zelfs zenuwdood tot gevolg. Overschakelen op vetverbranding lijkt in deze situatie dus een welkome strategie. Daarom is er onderzoek gedaan naar ketogene diëten, caprylzuren en alzheimer.

 

Bij twintig patiënten met milde tot matige alzheimer van gemiddeld 74,7 jaar werd het effect van suppletie met caprylzuren onderzocht. Met een enkele dosis van 40 gram caprylzuren werd een milde ketose veroorzaakt.

 

Er werd een gunstig effect gevonden bij het herinneren van een tekst. Ook werden er grote verbeteringen gevonden op de cognitieve subtest van de Alzheimer’s Disease Assessment Scale (ADAS-Cog) bij niet-dragers van het APOE4-gen. Dragers van dit gen hebben een verhoogde kans op de ontwikkeling van alzheimer, maar ook niet-dragers kunnen het ziektebeeld ontwikkelen.

 

Conclusie

Zowel een ketogeen dieet als toediening van caprylzuren en andere MCT’s kunnen een goede aanvulling zijn op een behandeling van alzheimer en andere vormen van dementie. Het neemt de symptomen niet geheel weg, maar kan ze wel verzachten.

 

Bronnen

  1. Farah BA, Effects of caprylic triglyceride on cognitive performance and cerebral glucose metabolism in mild Alzheimer’s disease: a single-case observation, frontiers in neuroscience, 16 juli 2014.
  2. Harm J. van de Haar, MSc Saartje Burgmans, PhD Jacobus F. A. Jansen, PhD Matthias J. P. van Osch, PhD Mark A. van Buchem, MD Majon Muller, MD Paul A. M. Hofman, MD Frans R. J. Verhey, MD Walter H. Backes, PhD, Blood-Brain Barrier leakage in Patients with early alzheimer Disease, Radiology. 2016 May 31:152244.
  3. http://www.naturafoundation.nl/monografie/Caprylzuur.html
  4. Megan E Holt, Jerry W Lee, Kelly R Morton, Serena Tonstad, Trans fatty acid intake and emotion regulation, J Health Psychol June 2015 vol. 20 no. 6 785-793
  5. Robert I. Richards, Sarah A. Robertson, Louise V. O\'Keefe, Dani Fornarino, Andrew Scott, Michael Lardelli and Bernhard T. Baune, The Enemy within: Innate Surveillance-Mediated Cell Death, the Common Mechanism of Neurodegenerative Disease. Front. Neurosci., 10 May 2016
  6. Van den Brandt P.A., Schouten L.J., Relationship of tree nut, peanut and peanut butter intake with total and cause-specific mortality: a cohort study and meta-analysis, International Journal of Epidemiol. 2015 Jun;44(3):1038-49