Protocol niet-alcoholische leververvetting (NAFLD)

vrijdag 5-mei-2017

\"\"
Meer dan 25% van de Nederlandse bevolking lijdt aan NAFLD. De stoornis wordt gekenmerkt door stapeling van buikvet, dyslipidemie, insulineresistentie, stoornissen in de productie van transaminasen en laaggradige ontstekingen. Gelukkig bestaat er een universeel, orthomoleculair behandelprotocol.

Het ontstaan van NAFLD is een universeel proces. Dit wordt ook wel de ‘2-hit theorie’ genoemd. De eerste ‘hit’ bestaat uit de consumptie van excessieve hoeveelheden koolhydraten, verzadigde vetzuren en transvetzuren. Al deze factoren verhogen de activiteit van CYP2E1. Overactiviteit van CYP2E1 genereert grote hoeveelheden vrije radicalen en induceert lipogenese. Hierdoor vervet de lever. De tweede ‘hit’ kan bestaan uit (een combinatie van) het volgende:

 

Tekort aan SAMe

SAMe zorgt voor de productie van glutathionperoxidase (GPX)  een universele intracellulaire antioxidant. Tekort aan SAMe heeft ten eerste een tekort aan GPX tot gevolg en ten tweede een verlies aan methylatiecapaciteit. Intracellulaire ontgiftiging van xenobiotica kan alleen plaatsvinden als gifstoffen gemethyleerd worden.

Mitochondriale stoornissen

Ontgiftiging is een duur proces en consumeert dus grote hoeveelheden ATP. Stoornissen binnen de ATP-productie (bijvoorbeeld door magnesiumgebrek) kan reden zijn voor de ontwikkeling van nog meer vrije radicalen en daarmee schade aan de functionele levercellen.

Insulineresistentie

Insulineresistentie komt erg vaak voor bij NAFLD. Al in een vroeg stadium van insulineresistentie kan leververvetting worden vastgesteld. 

Overschot aan linolzuur in de voeding

Linolzuur is aanwezig in een groot aantal voedingsmiddelen waaronder granen, plantaardige oliën, margarines en diersoorten die gevoed zijn met granen en weinig beweging hebben gehad. Linolzuur is het vetzuur met de hoogste pro-inflammatoire werking. Door overschot aan linolzuur wordt linolzuur steeds minder omgezet in arachidonzuur en ontstaat hyperactivatie van CYP2C9, waardoor grote hoeveelheden vrije radicalen en leukotoxinen worden geproduceerd.

 

Diagnose 

De diagnose van NAFLD wordt gesteld aan de hand van een symptoomlijst:

-   Uitputting

-   Misselijkheid, braakneiging

-   Buikpijn in het rechterboven-kwadrant

-   Verlies van eetlust

-   Laaggradige koorts

-   Donkere urine

-   Spierpijn

-   Jeuk

 

Universeel protocol

De behandeling van mensen die lijden aan NAFLD kent een universeel protocol:

Gewichtsafname van 10% binnen een periode van 3 maanden zorgt voor een 80% afname van de vette lever. Gewichtsverlies moet worden bewerkstelligd via afname van koolhydraten in de voeding en lichaamsbeweging.

Gebruik van hepatoprotectinen zoals aanwezig in knoflook, artisjok, tomaat, rabarber, vis, zoethout, paddenstoelen, gember, komijn, uien, prei en bepaalde vezelhoudende voedingsmiddelen.

Gebruik van knoflookolie, gemberolie en silimarinebronnen om de leverstructuur te regenereren.

Gebruik van salvestrolen met regeneratiecapaciteit en potente invloed op het herstel van insulinegevoeligheid van zowel de lever, vetcellen als de hypothalamus.

 

Vezels

De hoeveelheid vezels binnen de voeding blijkt van doorslaggevend belang te zijn voor de ontgiftingscapaciteit van de lever, de darm en de nieren. Vezels zijn langketenige koolhydraten die moeilijk te verteren zijn. Op vezels groeien bacteriën zoals bifidobacteriën met ontgiftingsfunctie. Een belangrijke vezelhoudend voedingsmiddel is inuline. Inuline is een lignaan dat voorkomt in onder andere fruit, groente, noten en zaden. Inuline kan tot 5 keer in volume toenemen en heeft de volgende werkingen: toename van de thermogenese, toename van de spijsverteringstijd waardoor verzadiging optreedt, reductie van de productie van insuline.

 

NAFLD en pancreatitis

NAFLD is de basis voor de ontwikkeling van pancreasaandoeningen waaronder diabetes en pancreatitis. Andere factoren voor de ontwikkeling van pancreatitis zijn excessief gebruik van alcohol, galstenen, hypoxie, insulineresistentie en een voeding met veel calorieën. Pancreatitis is een veel voorkomend (niet onderkende) aandoening die kan leiden tot de dood via het optreden van meervoudig orgaanfalen. De behandeling is sterk gelijkend op die van NAFLD met als extra aanwijzing dat het gebruik van medicijnen absoluut gecontra-indiceerd is.

 

Samenvatting en conclusie 

Het ontgiftingsproces op zowel hepatisch als extra-hepatisch niveau is multifasisch, duur (ATP) en essentieel voor het behoud van de gezondheid. Vooral ontoereikende levensgewoonten ondermijnen de in principe oneindige ontgiftingscapaciteit van de lever. Fruit en groenten vormen de belangrijkste bronnen voor leverontgiftingssubstanties. Suiker en andere geraffineerde koolhydraten, linolzuur, alcohol, tabak, bewegingsarmoede en stress belasten de ontgiftingscapaciteit van alle menselijke weefsels. Een belasting die kan leiden tot de ontwikkeling van aandoeningen zoals arteriosclerose en NAFLD.

Voeding is de basis binnen de behandeling van mensen die lijden aan toxische overbelasting. Magic bullets bestaan niet; het gaat vooral om de combinatiewerking van verschillende actieve substanties op zowel fase-I- als fase-II-enzymen. Ontgiften kan alleen plaatsvinden als er een optimale functie bestaat van de uitscheidingsorganen de darm, de nieren, de longen en de huid. Het is dus altijd een totaaltherapie.