Metaboliet helpt mogelijk bij inflammatoire darmaandoeningen

zondag 24-februari-2019

\"\"
Urolithine A is een veelbelovende metaboliet als het gaat om het verminderen en voorkomen van inflammatoire darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Louisville en verscheen onlangs in het tijdschrift Nature Communications. Maar wat kunnen wij ermee in de praktijk?


Wereldwijd hebben miljoenen mensen te kampen met inflammatoire darmziekten. Vooral in Europese landen is de prevalentie hoog en loopt op tot 3 procent van de bevolking. Gezien deze getallen is er behoefte aan onderzoeken die ingaan op de preventie en innovaties voor behandeling van deze aandoeningen (Ng et al. 2018).


Anti-inflammatie en darmbarrière

In de huidige dierstudie werd bevestigd dat urolithine A en de synthetische variant ervan gunstig kunnen zijn vanwege de anti-inflammatoire effecten. Volgens de onderzoekers zijn zij de eersten die hebben ontdekt dat de metabolieten ook in staat kunnen zijn om de darmbarrièrefunctie aanzienlijk te verbeteren (Singh, 2019).
Ze vonden dat beide vormen zorgen voor een toename van eiwitten die een stevigere verbinding van de epitheelcellen in de darmen van muizen bewerkstelligen. Hierdoor ontstaat een barrière die beter bestand is tegen micro-organismen en toxische stoffen die de inflammatoire darmaandoeningen kunnen veroorzaken (Singh, 2019). 


Rood fruit

Het was al bekend dat natuurlijke urolithine A wordt gemaakt door micro-organismen in de darmen van mensen (Muku et al, 2018). Hiervoor worden polyfenolen, die voorkomen in granaatappels en bessen, omgezet in deze mogelijk anti-inflammatoire metabolieten. Een gevarieerde voeding, inclusief rood fruit, lijkt dan ook cruciaal. Echter, als de darmflora ontregeld is of de eerdergenoemde vruchten geen onderdeel van de voeding zijn, ‘dan zou het direct toedienen van urolithine A mogelijk een acute uitkomst kunnen bieden voor darmpatiënten’, aldus de onderzoekers (Singh, 2019 & MedicalXpress, 2019). 


Darmen beschermen

Vergelijkbaar onderzoek van Choksi en collega’s (Choksi et al. 2018) liet ook al zien dat proteïnen die betrokken zijn bij de ondoorlaatbaarheid van het darmepitheel een beschermende rol kunnen spelen bij onder andere colitis ulcerosa. Het is dus essentieel om de darmen, al dan niet met voeding, te beschermen tegen lekkage. Al veel therapeuten hebben bij onze opleiding Orthomoleculair Therapeut geleerd hoe ze hun patiënten hierbij het beste kunnen helpen.


Polyfenolen en onze gezondheid

Voor wat betreft het stofje urolitine A zijn er de laatste jaren meer in vivo studies verschenen over de mogelijk gunstige effecten op de gezondheid. Zo vonden Zwitserse onderzoekers in 2016 dat de metaboliet voordelig zou kunnen zijn bij het verbeteren van mitochondriale- en spierfuncties (Ryu et al., 2016). We zijn het met de wetenschappers eens dat meer onderzoek nodig is naar deze veelbelovende stof. Dit is in ieder geval wederom een bevestiging van het feit dat polyfenolen, in dit geval uit de categorie anthocyanidinen, goed lijken te zijn voor onze gezondheid.

Bronnen

Choksi, Y.A., Reddy, V.K., Singh, K., Barrett, C.W., Short, S.P., Parang, B., Keating, C.E., Thompson, J.J., Verriere, T.G., Brown, R.E., Piazuelo, M.B., Bader, D.M., Washington, M.K., Mittal, M.K., Brand, T., Gobert, A.P., Coburn, L.A., Wilson, K.T., Williams, C.S. (2018). BVES is required for maintenance of colonic epithelial integrity in experimental colitis by modifying intestinal permeability. Mucosal Immunol. 11(5):1363-1374. doi: 10.1038/s41385-018-0043-2. 

 

Muku, G.E., Murray, I.A., Espín, J.C., Perdew, G.H. (2018). Urolithin A Is a Dietary Microbiota-Derived Human Aryl Hydrocarbon Receptor Antagonist. Metabolites.8 (4). pii: E86. doi: 10.3390/metabo8040086.


Ng, S.C., Shi, H.Y., Hamidi, N., Underwood, F.E., Tang, W., Benchimol, E.I., Panaccione, R., Ghosh, S., Wu, J.C.Y., Chan, F.K.L., Sung, J.J.Y., Kaplan, G.G (2018). Worldwide incidence and prevalence of inflammatory bowel disease in the 21st century: a systematic review of population-based studies.Lancet. 390(10114):2769-2778. doi: 10.1016/S0140-6736(17)32448-0. 


Singh, R., Chandrashekharappa, S., Bodduluri, S.R., Baby, B.V., Hegde, B., Kotla, N.G., Hiwale, A.A., Saiyed, T., Patel, P., Vijay-Kumar, M., Langille, M.G.I., Douglas, G.M., Cheng, X., Rouchka, E.C., Waigel, S.J., Dryden, G.W., Alatassi, H., Zhang, H.G., Haribabu, B., Vemula, P.K., Jala, V.R.. Enhancement of the gut barrier integrity by a microbial metabolite through the Nrf2 pathway. Nat Commun. 10(1):89. doi: 10.1038/s41467-018-07859-7.