Verband zinkstatus en ontstekingsziekten

dinsdag 2-juni-2015

Een zinktekort speelt een rol bij chronische ontstekingsziekten. Dit geldt in het bijzonder bij ouderen, blijkt uit onderzoek.

 

Het was al bekend dat veel leeftijdsgerelateerde immuunproblemen samenvallen met een te lage zinkstatus. Bij het onderzoek werd specifieker gekeken naar het effect van een zinktekort op de activatie van immuuncellen en op epigenetische mechanismen die ontstekingen bevorderen.

 

De onderzoekers toonden aan dat zinkdeficiëntie de ontstekingsreactie in cellen versterkt. Zinktekort blijkt te zorgen voor een niet-optimale celactivatie en werkt ontregelend op de methylatie van IL-6, een ontstekingsbevorderende cytokine. Methylatie van IL-6 is een epigenetisch mechanisme dat ervoor zorgt dat de ontsteking ook weer ‘uit’ gaat.

 

Het westerse voedingspatroon bevat te weinig zink en andere waardevolle mineralen. Zinkdeficiëntie en daarmee geassocieerde aandoeningen komen daardoor in de praktijk regelmatig voor. Bij ouderen speelt dit nog sterker, omdat bij hen vaak zowel de zinkinname als de zinkabsorptie lager is. 

 

Helaas bestaan er geen goede klinische biomarkers voor de zinkstatus, aldus de onderzoekers. Daarbij stellen ze dat het lichaam niet goed in staat is zink langere tijd op te slaan. Ze adviseren daarom regelmatig extra zink te geven, zeker bij ouderen.

Bron

Carmen P. Wong et al, Zinc deficiency enhanced inflammatory response by increasing immune cell activation and inducing IL6 promoter demethylation, Mol Nutr Food Res. 2015 May;59(5):991-9.