Vitamine D belangrijk bij MS

dinsdag 14-juli-2015

 

Tandarts Barbara van Amerongen moest haar werk neerleggen vanwege MS. Tegenwoordig doet ze aan het VUmc onderzoek naar de rol van vitamine D bij deze ernstige zenuwaandoening. Vitamine D heeft waarschijnlijk een remmende werking op de voortgang van MS, maar alleen bij doseringen hoger dan de ADH, aldus Van Amerongen. 

 

Barbara van Amerongen onderstreept dat vitamine D meer doet dan bijdragen aan de kwaliteit van spieren en botten: “Vitamine D3 en calcium zijn ook van belang voor de werking van onze zenuwen, hersenen en het immuunsysteem. En dit maakt het waarschijnlijk dat vitamine D3 een belangrijke rol speelt bij MS.”

 

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een hoger vitamine-D-gehalte in het bloed het ontstaan van MS remt, het aantal aanvallen verlaagt en de invaliditeit beperkt. Het is aangetoond dat kinderen met een lager vitamine-D-gehalte in het bloed een grotere kans hebben op de diagnose en dat gedurende een actieve fase mensen met MS een lager vitamine-D-gehalte hadden dan tijdens een rustige fase.

 

De Gezondheidsraad beveelt ter preventie een vitamine D-gehalte in het bloed aan van ten minste 30 nmol/L. Een dergelijke waarde helpt niet voldoende bij MS of andere ziektes, aldus Van Amerongen. 

 

“Amerikaanse vitamine D-onderzoekers gaan er [...] vanuit, vooruitlopend op het wetenschappelijk bewijs, dat voor de preventie [...] een hoger gehalte in het bloed noodzakelijk is. Zij stellen dat de referentiewaarden voor het vitamine-D-gehalte in het bloed tenminste 100 – 150 nmol/L zouden moeten zijn. Zij adviseren hiervoor dagelijks 50 microgram (2000 IE) extra vitamine D in te nemen. Dat is een veilige dosis.”

 

Van Amerongen adviseert iedereen die al MS heeft in elk geval jaarlijks aan het begin van het jaar de bloedwaarde vitamine D te laten meten en de dosering in lijn met de meetresultaten te verhogen. 

Bron

https://msweb.nl/meer-over-ms/complementair/vitamine-d-belangrijk-bij-ms/