Antroposofische kinderen minder allergie

donderdag 12-november-2015

Boerenkinderen hebben minder last van allergische astma, blijkt uit onderzoek. Iets vergelijkbaars blijkt op te gaan voor antroposofisch opgevoede kinderen. Hoe komt dat?

 

Het artikel hieronder komt uit het magazine archief van Van Nature (Nr. 2 Uitputting, Juni 2006). U kunt dit artikel ook downloaden als PDF.

 

Antroposofisch opgevoede kinderen
minder last van allergie

(Van Nature magazine nr. 2 Uitputting, juni 2006)

Al enkele decennia zijn in de geïndustrialiseerde landen allergische aandoeningen bij kinderen enorm in opkomst. Over de redenen ervan bestaan verschillende theorieën. Al lange tijd denkt men dat een te schone leefomgeving allergie in de hand werkt. Ook wordt er een verband vermoed met het al dan niet op jonge leeftijd doormaken van infecties (wat beschermend zou werken). Om deze reden deed Dieneke Schram-Bijkerk specifiek onderzoek naar twee groepen kinderen waarbij duidelijk minder allergiegevoeligheid voorkomt: boerenkinderen en kinderen van antroposofische ouders. Onlangs promoveerde zij aan de Universiteit van Utrecht op dit onderzoek.


De onderzochte boerderijkinderen bleken ongeveer vijftig procent min-der allergieën te hebben dan plattelandskinderen die niet op een boerderij wonen. Bij scholieren op Vrije Scholen kwam een kwart minder allergie voor dan bij leeftijdsgenootjes die naar andere scholen in de omgeving gaan. De onderzoekers togen met een stofzuiger langs diverse huizen. Ze vonden in het huisstof van boerderijen driemaal zoveel bacteriën en schimmels dan thuis bij plattelandskinderen die niet op een boerderij wonen. Ze vonden geen duidelijke verschillen tussen antroposofische huishoudens en gewone huishoudens. Wel bleken antroposofisch opgevoede kinderen minder vaak gevaccineerd te zijn en minder antibiotica en ontstekingsremmers te gebruiken. Ook speelt het antroposofische voedingspatroon mogelijk een rol bij de verschillende allergiegevoeligheid.

Factoren die waarschijnlijk een rol spelen bij de boerderijkinderen zijn het drinken van ongepasteuriseerde melk door de kinderen zelf of door de moeder tijdens de zwangerschap. Mogelijk dat prenatale blootstelling een beschermende werking heeft. 

Referenties

D. Schram-Bijkerk. Proefschrift Microbial agents, allergens and atopic diseases-contributions to the PARSIFAL study’. Universiteit Utrecht Institute for Risk Assessment Sciences. 2006