Doorslapen? Gelukkig niet!

vrijdag 27-november-2015

'Slaapt de baby al door?' Veel ouders zouden daar maar wat graag ‘ja’ op antwoorden. Jammer voor de ouders, maar voor de baby is doorslapen helemaal niet zo gunstig. Dat zegt Peter Fleming van de Universiteit van Bristol (UK).

Werk, gezin, sociale verplichtingen: velen van ons koesteren het moment dat we onbezorgd in slaap kunnen vallen. Komt er een kleintje bij, dan is het zelfs met de nachtrust gedaan. De hoogste tijd om even wat tips te googelen. Daarbij kom je steevast dezelfde ‘gouden tip’ tegen: laten huilen. 

Het idee erachter is dat de huilende baby zichzelf in slaap zou leren troosten. De ervaring leert echter dat dit vaak niet gebeurt. En dat is best logisch: hoe langer de baby huilt, hoe meer stresshormoon hij aanmaakt. En hoe meer stress de baby ervaart, hoe moeilijker het wordt om in slaap te vallen.

Wat kunnen we eraan doen? We moeten accepteren dat een baby zich niet aan ons aanpast, zegt onderzoeker Peter Fleming van de universiteit van Bristol. De baby is ook het probleem niet: het zit hem in de mismatch tussen onze huidige maatschappij en het evolutionaire bioritme van de baby. Het slaappatroon is de afgelopen miljoenen jaren nauwelijks veranderd, het past alleen niet meer in ons overvolle schema. Ouders zullen hun verwachtingen moeten bijstellen, want de baby gaat die evolutionaire ‘achterstand’ voorlopig niet inhalen.  

Is er dan niets dat troost kan bieden? Dat is er gelukkig wel. Uit diverse studies blijkt namelijk dat baby’s die veel wakker zijn zich sterker ontwikkelen op cognitief gebied. Ook ’s nachts wakker worden, bijvoorbeeld om te eten, is een goed teken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat baby’s die ’s nachts gevoed worden en dicht bij hun ouders slapen meer empathie, minder depressie en een betere zelfregulering ontwikkelen. Het blijkt dat de jonge hersenen een constante aanvoer van nutriënten nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen. Dat gaat ’s nachts gewoon door. Wanneer de baby wél hele nachten doorslaapt, lopen de hersenen onherroepelijk een voedingsachterstand op. 

Het advies van Peter Fleming is dan ook om veel contact te maken met de baby en hem of haar mee in bed te nemen. “De gedachte dat een bed delen met je baby verkeerd is, is gewoon onzin. Ongeveer 90 procent van de zuigelingen op de wereld slaapt zo. Het is al duizenden jaren in feite de norm,” zegt Fleming.

Daarbij waarschuwt Fleming wel om geen substanties te gebruiken die het centraal zenuwstelsel sterk beïnvloeden, zoals roken, alcohol en drugs. Ook het samen slapen op de bank kan beter vermeden worden, omdat daar relatief veel ongelukken mee gebeuren.

 

Bronnen

  1. http://www.vrouwblog.nl/doorslapen-niet-beter-voor-baby/0503/
  2. Peter J Fleming, Making informed choices on co-sleeping with your baby, BMJ 2015;350:h563