Waarom zou u wandelend vergaderen?

woensdag 17-augustus-2016

Langdurig achtereen zitten is erg slecht voor de gezondheid. Het is een trend om daar wat aan te doen, vooral op kantoor. Dit verklaart de opkomst van staand werken, desktop yoga en wandelend vergaderen. Maar werkt het eigenlijk wel? 

 

De hedendaagse kantooromgeving wordt over het algemeen gekenmerkt door lichamelijk comfort. Aaangezien geen enkele diersoort onnodig energie versplit, valt te verwachten dat ook de mens niet in beweging komt als daar geen aanleiding toe is. Aan deze verwachting beantwoordt de kantoorwerker ruimschoots. Ondertussen betaalt het lichaam daarvoor een hoge prijs.

 

Wie het meest zit heeft 112% meer kans op diabetes, 147% meer kans op hart- en vaatziekten en 49% meer kans op algehele mortaliteit. Mensen die veel zitten, hebben bovendien vaker hoog cholesterol, lage rugpijn, darmkanker en slechte doorbloeding. Wordt uw overlevingsinstinct een beetje geprikkeld door deze statistieken? Maakt u al verwoede fietsbewegingen onder uw bureau? 

Evolutionair omdenken

Als we niet geneigd zijn om uit onszelf te veranderen, dan moeten we onze omgeving zo inrichten dat we wel actie móeten ondernemen. Dat zou je evolutionair omdenken kunnen noemen. Dat kan bijvoorbeeld met bureaus waaraan men staand werkt en door wandelend te vergaderen. Het is immers makkelijker om voor gezond te kiezen als ongezond geen optie is. Maar levert het ook werkelijk gezondheidsvoordelen op?

 

Uit onderzoek is gebleken dat staand werken ervoor zorgt dat er meer calorieën verbrand worden. Ook gaat het overgewicht tegen en heeft het een positief effect op de hersenen. Maar ook op de productiviteit heeft het een gunstige invloed. Mensen die staand werken bleken in een onderzoek tot wel 46% productiever te zijn. Maar te lang staand werken is ook niet goed; daarvan krijgt men ook een slechte doorbloeding, zoals veel winkelbedienden kunnen beamen. Het gaat er dus om een goede balans te vinden.

Wandelend vergaderen

We zijn niet gemaakt om lang te zitten, maar ook niet om marathons te rennen. Wandelen levert een veel beter gezondheidsvoordeel op. De belangrijkste voordelen zijn een betere conditie van hart, bloedvaten en longen, verlaagde kans op hartziekten, hersenbloedingen en diabetes, minder hoge bloeddruk, minder spier- en gewrichtspijn, sterkere botten en minder buikvet. De levensverwachting kan daardoor met drie jaar worden verlengd.

 

Om van al deze voordelen te profiteren, moeten we wel minimaal 30 minuten per dag de benenwagen nemen. Aangezien vergaderingen zelden korter duren – en vaak uitlopen – ziet dit er veelbelovend uit. Of zou men, net als bij staand werken, een stuk productiever worden en ineens veel sneller tot een besluit komen? 

Geen vervanging voor een actieve levensstijl

Alles gezond en wel, maar er is wel een maar: wanneer men in totaal meer dan 10 uur op een dag zit, worden alle gezonde effecten van wandelvergaderen of desktop yoga volledig tenietgedaan. Wandelvergaderen is dus geen vervanging voor een gezonde, actieve levensstijl. 

 

Want daarop is ons genoom aangepast: een leven als actief buitenmens die zich afwisselend moet in- en ontspannen om in zijn levensonderhoud te voorzien. Het is mooi dat we dit stukje van onze evolutie terug willen brengen in ons hedendaagse bestaan. Nu nog proberen om van de hype gewoon een goede gewoonte te maken.

Bronnen

  1. Gregory Garretta, Mark Bendena, Ranjana Mehtaa, Adam Pickensa, S. Camille Peresa & Hongwei Zhao, Call Center Productivity Over 6 Months Following a Standing Desk Intervention, IIE Transactions on Occupational Ergonomics and Human Factors, 24 May 2016.
  2. Hannah E. Kling, Xuan Yang, Sarah E. Messiah, Kristopher L. Arheart, Debi Brannan, Alberto J. Caban-Martinez, Opportunities for Increased Physical Activity in the Workplace: the Walking Meeting (WaM) Pilot Study, Miami, 2015. Prev Chronic Dis 2016;13:160111
  3. McCarthy et al., The impact of cardio-respiratory fitness on an individual’s metabolic response to prolonged sitting and light activity breaks, Diabetes and Stratified Medicine, 2012.
  4. O\'Keefe J.H., Vogel R., Lavie C.J., Cordain L., Exercise Like a Hunter-Gatherer: A Prescription for Organic Physical Fitness, May–June, 2011 Volume 53, Issue 6, Pages 471–479.