De brede toepassing van PEA

zaterdag 26-augustus-2017

Diverse studies bewijzen dat PEA goede resultaten laat zien bij diverse aandoeningen. Zo wordt het een belangrijke rol toegeschreven bij de behandeling van (laaggradige) chronische ontstekingsprocessen en neuropathische en chronische pijnsyndromen. De therapeutische toepassingen zijn dus talrijk.

 

Wat is PEA eigenlijk? PEA is een afkorting van palmitoylethanolamide, een molecuul dat samengesteld is uit palmitinezuur en ethanolamide. Het wordt in de lichaamscellen aangemaakt vanuit een celbeschermend mechanisme. Zodra er schade aan cellen of weefsels ontstaat, of dreigt te ontstaan, wordt de productie van het lichaamseigen PEA opgeschroefd. 

 

PEA ondersteunt het zelfherstellend vermogen van het lichaam. In chronische situaties zijn de lichaamscellen echter niet altijd in staat om genoeg PEA aan te maken. Dit tekort kan zich uiten als pijn geassocieerd aan verschillende pathologische aandoeningen. Hier kan PEA als supplement uitkomst bieden, om natuurlijke reserves aan te vullen en daarmee problemen te voorkomen of aan te pakken.

Griep en verkoudheid

Meerdere klinische studies laten gunstige resultaten zien in de preventieve en therapeutische behandeling van griep en verkoudheid. Inname van PEA in de acute fase van de infectie deed vooral symptomen als hoofdpijn, keelpijn en koorts significant verminderen. Tevens verkortte het aantal ziektedagen. Als profylaxe vermindert PEA het risico op het krijgen van griep en verkoudheden met 30 tot 60 procent. PEA is daarbij goed verdraagbaar en ken geen bijwerkingen. Een bijkomend voordeel is, dat resistentie van de influenzavirussen tegen PEA niet wordt waargenomen.

Ontstekingen

Een gemene deler in verschillende inflammatoire aandoeningen is overactiviteit van TNF-a. Dit is onder meer het geval bij reumatoïde aandoeningen, de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. Behandeling met PEA kan mogelijk het ziekteverloop bij deze aandoeningen gunstig beïnvloeden. Dit geldt eveneens voor andere aandoeningen waarbij de regulatie van inflammatoire processen geassocieerd wordt met de PPAR-a-receptor. Behalve een goede effectiviteit is daarnaast de verdraagzaamheid van exogeen PEA veel groter ten opzichte van reguliere geneesmiddelen die protocollair worden ingezet bij bovenstaande ziektebeelden.

Chronische pijn

De werkzaamheid van PEA is aangetoond bij uiteenlopende pijnsyndromen in diverse studies op duizenden patiënten. Een groot aantal studies toont aan dat PEA zinvol inzetbaar is op het gebied van chronische pijnbestrijding. De therapeutische toepassingsmogelijkheden zijn dan ook talrijk. Te denken valt onder meer aan viscerale pijnen zoals onder andere endometriose en menstruatiepijn, maar ook aandoeningen als fibromyalgie, chronische lage rugpijn en kaakpijn e.d. Zowel bij gebruik gelijktijdig met reguliere pijnmedicatie als in monotherapie met PEA, wordt een significante verlaging van pijnintensiteit waargenomen. Bovendien worden bijwerkingen, een veelvuldig voorkomend probleem bij het gebruik van pijnstillers, niet waargenomen bij suppletie met alleen PEA.

Neuropathische pijn

Omdat PEA zowel pijnstillend als ontstekingsremmend is, kan het goed worden ingezet bij de beheersing van pijn bij neuropathische aandoeningen. Hoewel neuropathische pijn onder de chronische pijnklachten valt, is de pijn vaak anders van aard, kent het andere onderliggende oorzaken en is het veelal moeilijker behandelbaar. Verschillende klinische onderzoeken laten een gunstige werking zien van PEA bij neuropathische pijn. Uit onder meer een RCT bij 636 patiënten met een ernstige hernia, blijkt dat inname van PEA in een dosering van 600 mg per dag, na enkele weken een significante daling van de pijn laat zien ten opzichte van placebo. 

Overige indicaties

Naast pathologische aandoeningen die gepaard gaan met chronische pijn en/of ontstekingen, suggereren diverse studies ook een positief effect bij neurodegeneratieve aandoeningen waaronder de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

 

Wil je meer weten over PEA? Lees dan ook de wetenschappelijke monografie.