Algen: vegetarische bron van omega-3

donderdag 24-februari-2022

Voor veel mensen is visolie de bron van omega-3-vetzuren, maar stel uw cliënt is allergisch voor vis, of eet om andere redenen geen vis? Adviseer dan ook eens algenolie. Algenolie is een duurzame en plantaardige bron van omega-3 en een goede vervanger voor visolie. Maar wat zijn algen eigenlijk en leveren ze naast DHA ook wel voldoende EPA?

Zijn algen planten?

Veel  mensen denken dat algen planten zijn. Dat is niet verwonderlijk, want daar lijken ze het meest op. Toch zijn algen geen planten, maar behoren ze tot een geheel eigen rijk, namelijk de Algae. Algen zijn in twee groepen in te delen, de ééncellige en meercellige soorten. Een meercellige soort die u vast kent, is zeewier. 

 Alle algen kunnen net als planten zonlicht omzetten in energie, waarbij ze ook zuurstof aanmaken. Dit komt omdat deze algen net als planten chlorofyl bevatten, het pigment dat verantwoordelijk is voor deze omzetting. Algen doen dus wel aan fotosynthese, maar zijn geen planten..

 

Hoe wordt algenolie gemaakt?

Algenolie wordt gemaakt door de eencellige algensoort Schizochytrium. Deze alg staat bekend om zijn zeer hoge productie van DHA, hetgeen verklaart waarom deze soort veel gebruikt wordt bij de productie van algenolie. De productie vindt plaats in een gecontroleerde omgeving waardoor dit geen impact heeft op het natuurlijk ecosysteem en vrij is van omgevingstoxinen en afvalstoffen.

 

Waarom zou je algen gebruiken?

Algen staan aan de basis van de mariene voedselketen. Daardoor zijn ze een zeer zuivere bron van omega-3-vetzuren. Als primaire bron heeft het als groot voordeel niet of nauwelijks verontreinigd te zijn met toxische stoffen. Onderzoek over de gunstige werking van de omega-3-vetzuren uit algenolie zijn veelbelovend [1]. Dat maakt het voor vegetariërs en veganisten een interessant alternatief voor visolie.

 

Waarom extra omega-3 voor vegetariërs en veganisten?

Om in de omega-3 behoefte te voorzien zijn plantaardige bronnen vaak ontoereikend. Plantaardige oliën bevatten met name linoleenzuur (ALA) als bron van omega-3. Dit is het kortste omega-3- vetzuur dat het lichaam zelf moet omzetten naar EPA en DHA, de meest complexe onverzadigde vetzuren. Vaak is die omzetting erg inefficiënt. Uit studies is gebleken dat het merendeel van de mensen die vegetarisch of veganistisch eet, een lage omega-3-spiegel heeft [2].

Hoe herken je eigenlijk een omega-3-tekort? Docent Casper Beukema legt het uit. 

Bevat algenolie ook EPA?

Algen bevatten relatief veel DHA, maar in mindere mate ook EPA [1]. Van alle omega-3-vetzuren is DHA het meest complex. Niet alleen de eerdergenoemde omzetting van ALA naar EPA en DHA is zeer inefficiënt, ook de route van EPA naar DHA verloopt daardoor erg moeizaam. Andersom verloopt de omzetting van DHA naar EPA juist heel gemakkelijk, dat komt omdat EPA minder complex is dan DHA. Het is daarom gunstig om met name extra DHA te suppleren. 

Voor uitgebreide wetenschappelijke informatie over ALA, EPA en DHA lees je onze monografie.

Is algenolie een duurzame keuze?

Een ander niet onbelangrijk voordeel van het gebruik van algen als DHA-bron is dat het niet bijdraagt aan overbevissing. Dit maakt dat algenoliën een duurzaam alternatief is voor vis en visolie. Een algenolie supplement kan gebruikt worden door zowel vegetariërs als veganisten, maar is ook geschikt voor niet-viseters, wanneer er sprake is van een visallergie, of wanneer u een duurzame keuze wilt maken. Uiteraard kunt u ook altijd kiezen voor een duurzame visolie met een MSC-keurmerk. 

 

Kennis in de praktijk

Vis of visolie wordt vaak gebruikt als bron van omega-3-vetzuren, maar vis of visolie is niet geschikt binnen elk voedingspatroon. Mensen die (liever) geen vis of visolie nemen kunnen een omega-3- tekort oplopen. Een goed alternatief is algenolie. Algenolie is een vegetarische bron van omega-3- vetzuren en is met name rijk aan DHA. Mede door de lage CO2-voetafdruk is algenolie ook een duurzame keuze. 

 

Referenties

[1] Doughman, S. D., Krupanidhi, S., & Sanjeevi, C. B. (2007). Omega-3 fatty acids for nutrition and medicine: considering microalgae oil as a vegetarian source of EPA and DHA. Current diabetes reviews, 3(3), 198-203. https://doi.org/10.2174/157339907781368968 

[2] https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/19839/tekorten-in-een-zuiver-plantaardig-dieet