Vijf voor je lijf: B12-tekort

donderdag 22-juni-2017

Veel neurologische klachten, van depressie tot dementie, worden in verband gebracht met vitamine B12. Maar ook bij coeliakie komt een vitamine B12-tekort relatief vaak voor.  We zetten de vijf belangrijkste aandoeningen gerelateerd aan vitamine B12 voor je op een rijtje.

 

1 - Pernicieuze anemie

Mensen met pernicieuze anemie ontwikkelen vaak een B 12-tekort. Het kan jaren duren voor er symptomen ontstaan, maar wanneer de vitamine B12-voorraden zijn uitgeput, is snelle behandeling met hoge doses noodzakelijk. Meestal gebeurt dat met injecties. Hoge orale doses blijken echter even effectief te zijn, mits de dagelijkse suppletie minimaal zeshonderd microgram is.

 

2 - Coeliakie

Bij niet-behandelde coeliakie (glutenintolerantie) komt vitamine B12-gebrek relatief vaak voor; in één onderzoek zelfs bij 20 procent van de patiënten. Zodra begonnen wordt met een glutenvrij dieet, treedt binnen enkele maanden herstel op, maar vitamine B12-injecties of hoge doses oraal toegediende vitamine B12 kunnen de gevolgen van een tekort sneller ongedaan maken.

 

3 - Dementie

Bij alzheimerpatiënten is de hoeveelheid vitamine B12 in het ruggenmergvocht lager dan bij patiënten met andere soorten dementie, terwijl de bloedspiegels van vitamine B12 tussen deze groepen niet verschillen. We weten ook dat een lagere vitamine B12-status gepaard gaat met de ophoping van homocysteïne, krimp van hersenweefsel en een hogere kans op de ziekte van Alzheimer. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat suppletie met vitamine B12 (al dan niet samen met foliumzuur) de afbraak van het geheugen kan vertragen en deels zelfs tegengaan.

 

4 - Depressie

Er is een duidelijk verband tussen vitamine B12 en depressie: maar liefst 30 procent van de ernstig depressieve mensen heeft een tekort aan vitamine B12. Bovendien komt ernstige depressie vaker voor bij mensen met een vitamine B12-tekort. Vitamine B12 en foliumzuur zijn nodig voor de synthese van SAMe, dat essentieel is voor de productie van neurotransmitters. Suppletie met vitamine B12 (eventueel gecombineerd met SAMe) verbetert depressieve symptomen.

 

5 - Hart- en vaatziekten

Een hoog homocysteïnegehalte is een duidelijke en bewezen risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Vitamine B12 is na foliumzuur de belangrijkste vitamine die helpt om homocysteïne af te breken. Ook zijn er aanwijzingen dat vitamine B12-deficiëntie een oorzaak is van verhoogde homocysteïneniveaus bij ouderen boven de 60 jaar. Suppletie met vitamine B12 doet bij hen het homocysteïne in het bloed dalen. Een klinische studie bij 2155 ouderen van gemiddeld 66 jaar die al een beroerte of infarct hadden gehad, liet zien dat suppletie van vitamine B6, foliumzuur en hooggedoseerde vitamine B12 (respectievelijk 25 mg, 2500 mcg en 400 microgram) bescherming biedt tegen een tweede hartinfarct, beroerte en overlijden. Het risico hierop daalde door suppletie met 21 procent.

 

Lees ook de monografie Vitamine B12 voor referenties en meer wetenschappelijke informatie over toepassing, gebruik en dosering.