Boekentip: Microbiota in health and disease

vrijdag 9-februari-2018

Recent publiceerde Wageningen Academic Publishers een prachtige wetenschappelijke bundel over de rol van de darmflora in gezondheid en ziekte bij kinderen. Hierin vindt u de onderbouwing voor wat we u al jaren vertellen: een goede gezondheid begint in de darm.

 

Allereerst, Microbiota in health and disease: from pregnancy to childhood is geen lichte kost: het is in het Engels en gaat diep in op de wetenschappelijke details. Daarbij is de prijs op het moment van schrijven meer dan 130 euro. Toch zouden we iedereen met een bovenmatige interesse in de rol van de darmflora – en daar rekenen we voor het gemak alle vooruitstrevende gezondheidsprofessionals toe – van harte willen aanbevelen om dit werk eens grondig te lezen.

 

Boeiend en relevant vakgebied

Aan de hand van diverse wetenschappelijke papers, geschreven door verschillende onderzoeksgroepen, wordt een goed overzicht geschetst van het boeiende vakgebied van de microbiota. De bundel begint bijvoorbeeld met een introductie over de darmflora bij kinderen en de factoren die bepalen of deze flora zich goed kan ontwikkelen. Gebeurt dat niet, kunnen er talloze kinderziektes ontstaan, waaronder koliek, buikpijn, enterocolitis, astma en nog veel meer.

 

Tevens valt er veel nieuws te lezen over de rol van psychosociale stress en overgewicht bij de moeder, alsmede het effect van behandelingen met antibiotica en de langetermijneffecten daarvan op de darmflora en de algehele gezondheid van het kind. Ook de invloed op het microbioom van Early Life Stress, stress in het vroege leven, komt aan bod.

 

Immuunsysteem en darmflora

De interacties tussen het immuunsysteem en de darmflora worden uitgebreid besproken, met hoofdstukken over co-ëvolutionaire afhankelijkheid van het microbioom en het immuunsysteem en de rol van microbiota bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Het moet wel gezegd dat het werk iets licht is op het gebied van neuro-inflammatie, hoewel de darm-microbioom-hersenas wel aan bod komt.Maar is het ook zinvol voor de dagelijkse orthomoleculaire praktijk?

 

We kunnen u verzekeren dat ook op het gebied van probiotica, prebiotica en synbiotica het boek niet teleurstelt. Maar nog veel belangrijker is het besef dat microbiota een snelgroeiend wetenschapsgebied is dat onze visie op gezondheid langzaam aan het veranderen is, alsmede de manier waarop we onze cliënten behandelen. Dat zou toch reden genoeg moeten zijn om de studiebril weer eens op de neus te zetten.   

 

Standaardwerk

Op dit moment is Microbiota in health and disease wat ons betreft een standaardwerk binnen het vakgebied, hoewel dit deel uitsluitend de fase foetus tot kind behandelt. We wachten dan ook met smart op het (mogelijke) vervolg. Desondanks zijn we van mening dat iedereen die op wetenschappelijk of professioneel niveau wil meepraten over darmflora, dysbiose, pro- en prebiotica er goed aan doet dit werk te lezen. Geen lichte kost, maar de moeite absoluut meer dan waard.  

 

Microbiota in health and disease: from pregnancy to childhood is uitgegeven door Wageningen Academic Publishers en onder andere verkrijgbaar via bol.com voor €132,95.